Januari 2018 verrassende ‘overall winnaar’ van het derde Concours Beaujolais Pays-Bas, 2015 morgon ‘les charmes’ van La Bonne Tonne. Een verlegen jongeman komt in stuntelig Engels het aan onze stand (op Wine Professional) verderop, vertellen. Hij – Thomas Agatensi – is de wijnmaker en vraagt of wij -als importeur van zijn held Ganevat- soms geïnteresseerd zijn: de wijn wordt nog niet geïmporteerd.
Januari 2018, Amsterdam. Op het derde Concours Beaujolais Pays-Bas blijkt de verrassende ‘overall winnaar’ een outsider: 2015 morgon ‘les charmes’ van La Bonne Tonne. Een verlegen jongeman komt het in stuntelig Engels aan onze stand (op de Wine Professional in de RAI) verderop, vertellen. Hij – Thomas Agatensi – is de wijnmaker en vraagt of wij –als importeur van zijn held Ganevat- niet geïnteresseerd zouden kunnen zijn: de wijn wordt nog niet geïmporteerd… Het is druk op de stand, we praten wat, proeven samen de wijnen van Ganevat en de Bartoli, en spreken af elkaar eind van de maand in Frankrijk te zien om nader kennis te maken, het gamma te proeven. En dat doen we. Jeetje, wát een wijnen: elegantie, mineraliteit, finesse, natuurlijkheid en diepgang van oude stokken.
Domaine de La Bonne Tonne (Morgon) van nestor Marcel Grillet wordt geleid door zoon Aurélien en schoonzoon Thomas. De kleine 6ha (voorheen 15ha, meeste ging in bulk naar Duboeuf) worden biodynamisch en met het paard bewerkt. Natuurlijke vinificatie zonder sulfiet (alleen een drup na de tweede gisting) en opvoeding op grote oude houten vaten (bonnes tonnes…). De wijnen dan, de práchtige wijnen: 2015 Morgon Les Charmes (winnaar concours) komt van graniet: een bevallig zachte, ietwat mollige morgon. Een jonge blom, koket in al haar charmes. Versie 2016 is energieker, speelser, meer eigengereid. De Morgon Côte du Py, officieuze grand cru Beaujolais, (70-80 jarige stokken, blauwe leisteen) is meer ingetogen, heeft inner beauty, hoeft niet te charmeren of koketteren, dat gaat vanzelf. Energie, diep fruit, achteloze verfijning, lengte. Klasse.
De meest gereputeerde wijngaard van de Beaujolais: la Côte du Py, een grand cru (285 ha), binnen cru (1100 ha) Morgon, door zo’n 170 wijnboeren bewerkt… Maar dat doet niet iedereen op dezelfde manier… Van ‘ouderwets’ chemisch onkruid, insecten en ziektes bestrijden en kunstmest gebruiken, tot het biodynamisch werken met kruidenpreparaten en de wijngaard ploegen met het paard. De Py (oud Frans voor –platte- heuveltop) is 358 m hoog en verbindt de dorpjes Villié en Morgon. Er wordt al minstens 1000 jaar wijn gemaakt… De bodem, hoewel niet homogeen, bestaat voornamelijk uit sterk verweerde, poreuze (blauwige) leisteen met veel ijzeroxide en mangaan. Dit is het belangrijkste verschil met andere crus van de Beaujolais (en ook andere ‘climats’ in Morgon, zoals Les Charmes), waar de bodem vooral uit harde roze of grijze graniet bestaat. De wijnen van de Côte du Py van serieuze, natuurlijk werkende producenten als Foillard, Breton, Burgaud, Lapierre, Descombes en ‘onze’ Bonne Tonne kunnen goed en spannend ouderen, beter en subtieler vooral dan de andere crus in de Beaujolais. De magie van de Côte du Py….Liefkozend wordt er over een mooi gerijpte gezegd ‘Morgon morgonne’…. Het perceel (0,70 ha) van Bonne Tonne ligt halfweg de heuvel en wordt met het paard én biodynamisch bewerkt, de stokken zijn 60-85 jaar oud.
Mooi, informatief stuk stuk over het domein op de fijne blog Wine Terroirs: lees verder