In ons wijnleven tientallen brunello’s geproefd, meeste stelden teleur, zeker gezien juweliersprijskaartje. Van de twee briljanten van Santa Maria, ontdekt op een alternatief beursje, werden we echter spontaan vrolijk, opgewonden.
Piccola azienda (maar 2,5 ha, sangiovese en olijven) van Marino en Luisa Colleoni, die in 1998 begonnen. Biologische teelt en vinificatie, spontane gisting, geen additieven bij bottelen op beetje sulfiet na. Rijping klassiek 2-3 jaar op grote (gebruikte) houten foeders. Wijnen die hun uitzonderlijke herkomst reflecteren, aan de prijs, maar daar krijg je wat voor.
Hoewel Marino al vanaf het begin biologisch werkt heeft hij dit jaar (2014) besloten het certificaat niet meer op het etiket te vermelden. Hij is teleurgesteld over de hoeveelheid oenologische hulpmiddelen die je aan een biologische wijn mag toevoegen en vindt dat zijn wijnen tot een andere categorie behoren. Marino is lid van de Vinnatur groep van Angiolino Maule die gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen verbiedt en ook tijdens de vinificatie het gebruik van oenologische hulpmiddelen niet tolereert. Alleen een kleine hoeveelheid sulfiet (max 40 mg/l voor rode wijn en 50 mg/l voor witte wijn) wordt geduld. Jaarlijks wordt één wijn van de totale productie geanalyseerd op residuen van chemicaliën en hoeveelheid. sulfiet. Volgens de Europese verordening mag een product/wijn niet als biologisch worden verkocht indien dit niet op het etiket staat….