Vinitaly 3 april 2023, opeens zien we een bekend gezicht, ze lijkt te schrikken, wij ook: verloren gewaande Alessia Bertaiolo van (voorheen) onze Monte dei Roari… Nadat de azienda in 2021 aan familietwisten ten onder was gegaan, taal noch teken van haar vernomen, mails en appjes bleven onbeantwoord. Enfin, ze is er nog, en is ook nog samen met haar man (en de wijnmaker) Stefano… Ze wil niets meer kwijt over Roari, ze zijn een nieuw project begonnen: Sassara. Wel van eigen, zo bijzondere wijngaarden, waar ze jarenlang in geinvesteerd hebben. Maar het lijkt erop dat ze het niet helemaal zelf meer voor het zeggen hebben, dat ze onder soort van curatele (investeerders, familie, bank?) staan. Ze wil graag weer met ons zaken doen, maar moet dat eerst ‘aan anderen’ voorleggen, ze zwijgt ongemakkelijk alsof ze zich schuldig voelt. Prijzen liggen ook op ander niveau, ni voor particulieren tussen 15 en 20 euro. We proeven een rits écht gave wijnen. Natuurwijnen (nu alle zonder sulfiet gemaakt), zuiver en energiek. Blijmakend…En hun geld dubbel en dwars waard!
In feite is Sarrara dus een voortzetting van Monte dei Roari waarvan de wijnen bij ons van 2018-2021 niet aan te slepen bleken. Om even in herinnering te roepen: als Alessia Bertaiola in 2007 haar man Stefano komt helpen op het domein (toen dus Monte dei Roari), laat ze er een frisse wind doorwaaien. Haar ervaring in landbouwindustrie (kwaliteitscontrole bij grote merken), heeft haar bewust gemaakt van de noodzaak om natuurlijk te werken. Eerst wordt bodemleven en zo de vruchtbaarheid hersteld door het zaaien van groen tussen de ranken. Sommige wijngaarden zijn zo levenloos dat ze worden gerooid en pas na vijf jaar weer beplant…
Alessia en Stefano, terwijl ze de assemblage maken.
Inmiddels zijn er in totaal 10 hectare wijngaarden, verdeeld over talloze kleine percelen, geplant. Voor de ontwikkeling van biodiversiteit en balans in de wijngaard zijn de percelen omzoomd door bos. De bodem bestaat uit morenische ondergrond met een toplaag van kalkhoudende klei die hier en daar ijzerhoudend is. De aangeplante druivenrassen zijn typerend voor de streek: trebbiano, garganega, tocai, malvasia, pinot grigio, corvina, molinara, rondinella, rosanella en fernanda (een locale variant van de cortese) aangevuld met muscat, cabernet sauvignon en merlot. De witte druiven staan op de door kalk gedomineerde bodems, de rode daar waar ijzer aanwezig is. Voor Sassara worden in principe dezelfde druiven gebruikt als voorheen bij Roari, al zijn de cuvées en assemblages verschillend. Sommige worden op amfora’s opgevoed, andere op roestvrijstaal. Alle wijnen zijn zonder toegevoegde sulfiet met eigen druifeigen gisten wijn geworden, en ongefilterd gebotteld.