In 2010 begaven we ons op (toen) onbekend terrein, en zulks met ouderwets pionierplezier… In de bergachtige Savoie (Zwitserland en Italië om de hoek), ontdekten we in het Parc Régional de la Chartreuse (Chapareillan) de wijnen van broers Frédéric en David Giachino. Wit als een ruisende waterval, maar 11°, puur natuur, zuiver en o, zo drinkbaar. Toen onbekend: nu een ster in Guide RDVF.
De teelt is biologisch-dynamisch (paard Oguara staat op de loonlijst), de wijngaarden liggen op 300 m, op de uitlopers van de Mont Granier. Een goede aprémont, roussette en mondeuse, maar de cru Monfarina (in a.o.c. Abymes) was en bleef na herproeven thuis, de hartendief. Druif: de inheemse jacquère. Bodem: mergel op bodem van kalkige rots. De wijnen worden –net als in de Muscadet- zo, vanaf het vat, sur lie gebotteld.
Inmiddels (2014) zitten de wijnen van de broertjes Giachino op de school van vins nature, en behoren gelijk bij de beste van de klas. Zuiver, aromatisch, slank en verteerbaar. Erkenning ook: ster in Le Classement 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 in Guide Revue du Vin de France.
Vanaf 2016 ook mooie rouges van de inheemse mondeuse, ze namen domein van mythe Michel Grisard over, die geen opvolger in de familie kon vinden. Prachtwijnen, wel met de prijs van goede bourgogne… Sinds 2019 is ook zoon Clément (incluis hipster baard) officieel van de partij. De toekomst is verzekerd.