Sluiten
Sluiten
Screenshot
Nieuwsbericht

Germain en Coche-Dury in la RDVF

17 juli 2023
Screenshot

Dubbel interview met Raphaël Coche en Jean-Francois Germain in La RDVF, binnen het thema: une appellation, deux styles worden verschillende jaren Meursault Rouge vergeleken.

“In Meursault is Jean-François Germain echt een man van het land. Ongeacht het seizoen, de kans is groot dat u hem zult vinden temidden van zijn wijnstokken die hij met de grootste zorg verzorgt. Dit is waar hij de kwaliteit van zijn geweldige wijnen vandaan haalt. Op initiatief van dochter Lucie stapte hij over op biologisch. De certificering is onderweg.
Aan de voet van het dorp, waar de rots maar 20 centimeter onder de oppervlakte ligt, is zijn Clos des Mouches, echt een terroir voor rood. Deze wijngaard uit 1949 – een monopole –  lonkt qua minerale intensiteit naar de Premier Cru status. “Le Clos des Mouches” rijpt snel. Om deze complex en fris te maken, vinifieer ik de druiven deels in hele trossen, sinds 2015 ook met minder sulfiet om de eigen gisten de nuances van het terroir te laten uitdrukken. De wijn heeft aan harmonie en rondeur gewonnen“, merkt Jean-François Germain op, die met zijn delicate vinificatie in een introverte stijl vol nuances, de verfijning en fijne mineraliteit van zijn rode Meursault perfect vertolkt.” (Vrij vertaald, zie hieronder de oorspronkelijke tekst in het Frans).

“À Meursault, Jean-François Germain est un véritable homme de la terre. Quelle que soit la saison, il y a de forte chance pour que vous le trouviez au milieu de ses vignes qu’’il cultive avec le plus grand soin. C’est là qu’il façonne la qualité des ses grands vins. Sous l’impulsion de sa fille Lucie, il s’est orienté vers le bio. La certification est en court.
Dans le bas du village, là où la roche n’est qu’à 20 centimètres de la surface, son Clos des Mouches est une vraie terre à rouge. Issu d’une vigne plantée en 1949, ce monopole par son intensité minérale lorgne vers le Premier cru. « Le Clos des mouches mûrit rapidement. Pour lui apporter complexité et fraîcheur, je le vinifie partiellement en grappes entières et depuis 2015 avec moins de soufre afin de laisser les levures exprimer les nuances du terroir.
Il y a gagné en harmonie et en rondeur«, constate Jean-François Germain, qui par ses vinifications délicates, dans un style introverti mais tout en nuances, restitue à merveille le raffinement et la fine minéralité de son meursault rouge.”

Screenshot
Screenshot