Sluiten
Sluiten
Nieuwsbericht

DGH voor derde keer: summa cum laude!

28 augustus 2023

Weer summa cum laude in DGH 2023! En alle wijnen GROEN

Augustus 2023

Een dikke negen gemiddeld op het zomerrapport van de Grote Hamersma 2023,  net als in 2022 en 2021:  summa cum laude dus… En alle wijnen milieuvriendelijk goed gekeurd. 

10- Anne & Jean-François Ganevat
Vin de France Rouge ‘La Croix de Batailles’ 2021

Geproefd op 28 juli 2023

Collector’s item. Alleen voor liefhebbers en natuurvorsers. Ontsproten aan het brein en uit de wijngaarden van Jean-François (Fanfan) Ganevat, biodynamisch geweten van de Jura. Sommige fluisteren zelfs ‘van Frankrijk’. Ooit had ie even zijn inmiddels bedevaartsoord, La Combe in de Jura, verlaten om even naar Amsterdam te komen. Toen liep tout hoog gastronomisch Nederland uit. Sommeliers met witte, rode en rosé blosjes. Wijnjournalisten. Groupies. Mondjesmaat zijn zijn wijnen verkrijgbaar. Omdat niet alleen wij hier in de ban zijn van de man maar ze zijn in meer steden fan van Fanfan. New York: Ganevat op de kaart. Singapore. Zekers. Parijs. Bien sur. Kopenhagen. Ja hoor.

Enfin. Speciaal materiaal dus. Speciale ontmoeting ook, omdat Jean-François zelf niet zo’n wereldreiziger is. Hij laat liever zijn wijnen het werk doen. Scheelt hem een jetlag, zodat-ie kwiek en monter in zijn wijngaarden aan de slag kan. Nu kunnen deze allang niet meer aan de vraag voldoen. Zodoende betrekt Fanfan ook druiven bij ‘biogabbers’ (zoals de importeur ze afficheert) uit Jura, Beaujolais, Bourgogne en Elzas en maakt er vervolgens in de Jura, inmiddels samen met zijn zus Anne, wijn van. Natuurlijk met eigen gisten, niet filteren, geen sulfiet. Enfin, the whole biodynamic shebang. In dit geval heeft ie pinot noir op de kop getikt uit Elzas. Röntgenfoto van marmelade, gefermenteerde rozenbottels op een bedje van rozenblaadjes, kersenkijkdoosje met herfststilleven, eikeltjes op de voorgrond, truffel onder de grond, elfenbankjes als ballerina’s en ongeduldig op de punt van hun fluwelen stoeltjes wippende dorstsleszuurtjes. Kortom, onalledaags en verrukkelijk.
Meer informatie

9,5 Marc Tempé
Alsace Pinot Gris ‘Amzelle’ 2019

Geproefd op 28 juli 2023

Van een producent die inmiddels wereldwijd juichend wordt bejegend. Guide Bessane + Desseauve‘producteurs de très haute qualité, ceux qui sont les gloires du vignoble français’. Robert Parker 100 punten. Op de kaart bij onder andere de vaderlandse driesterrentempels De Librije. Gewurztraminer is overigens de specialiteit van Tempé. Maar ook pinot gris is hem niet vreemd. Waar zijn Elzas-collega’s roestvrij-adepten zijn (naar verluidt krijgt 99 procent van alle wijnen uit de streek staal voor zijn kiezen) heeft Marc Tempé voor zijn wijnen een heel ander carrièrepad uitgestippeld. Tempé zegt: ‘Roestvrij staal is koud, levenloos, laat wijnen niet ademen, voor lang rijpen op fijne lie heb je zuurstof nodig. Geen grote wijnen zonder houtopvoeding. Je kunt niets tot uitdrukking brengen in dood, inert materiaal. Bovendien is essentieel voor een grand vin: de rol van bacteriën en schimmels die niet alleen in de bodem maar ook in de wijnkelder leven.’ Zodoende ook: niet aanzuren, ontzuren, bijpoetsen met suiker dan wel oppeppen met gecultiveerde gisten. Kortom, Tempé heeft zo zijn eigen kijk op wijn maken. 

‘Men verklaart hem voor gek; voelt zich getart,’ schreven de Vinoblessetjes al in 1997 toen ze voor de eerste keer met zijn kunsten kennismaakten. Toen duurde de liefde echter kort. Door een dispuutje over het transport stopte de aanvoer richting Nederland al in 2000. En daarna moesten we hier zestien jaar geduld hebben. Maar toen werd er ook afgekust, op schouders geslagen en ‘zand erover’ geroepen. En was er dan ook een mooier moment denkbaar dan de jubileumproeverij van Vinoblesse (maart 2016) om elkaar ten overstaan van alle liefhebbers weer de liefde te verklaren? Destijds was de 2012 erbij. Later proefden 2015 die de grens over werd gezet, waarvoor dank. ‘Fraîcheur in voluptueuze rondeur,’ verklaarde de importeur. 

Inmiddels hebben we van de Zellenberg deze AmZelle aangereikt gekregen, uit het hete jaar 2019. Gerijpt op groot gebruikt hout en beloning schenkend in de vorm van rijpe peer, amandelspijs, marsepein, dat overgebleven stukje tarte Tatin de dag na het bakken als het eigenlijk nog lekkerder is. Hoe komt die truffel daar? En kraakt daar nou een hazelnootje?
Zoet en zuur en zacht en stevig. Rijk en ingetogen. 
Le temp Tempé is here to stay.
Meer informatie

9,5 Marco de Bartoli
Terre Siciliane, Cataratto ‘Lucido’ 2022

Geproefd op 16 juli 2023

Op de weg van Marsala en Trapani naar het hek van huize De Bartoli waan je je in een wildwest tafereel. Droog, kaal en minuscule, lint bebouwde dorpjes waar je het hout kan horen kraken als je de auto überhaupt durft uit te stappen. Gelukkig is van al dat onheil voorspellende landschap niets merkbaar bij de bevolking (uiterst vriendelijk) en al helemaal niet in de wijnen van De Bartoli. 

Kraakhelder en puur als de naam doet vermoeden. Heeft daar niets mee te maken trouwens, Lucido refereert aan de kloon van de lokale cataratto. Niet een gebruikelijk doffe, maar heldere schil. Als voortrekkers van bio en bovendien ook authentieke traditionele marsala gelden de De Bartoli’s als baken in de duisternis. Het vorige oogstjaar dat we beoordeelden (2021) was slechts 12% alcohol. Toch was de bijna Bourgondische Lucido uiterst verteerbaar en tegelijkertijd mond vullend intens. Geurige Siciliaanse citroen, verveine, veldboeket, opwekkend fris en toch vriendelijk zacht. Een verademing tussen de zondoorstoofd rijke witte buren.  

Weliswaar zet deze verse oogst weer een serieuze 13,5 procent op de teller maar Lucido wordt nergens log of loom. Integendeel. Vieve nectarines, peer, wilde perzik, amandeltjes, citroenzest, een bijkans knapperige ziltigheid en een ongebreidelde energie. 
Meer informatie

9,5 Nicolas Mariotti Bindi
Vin de France Blanc ‘Mursaglia’ 2021

Geproefd op 13 juli 2023

Keer op keer, jaar in jaar uit, wat een weldaad. En elk jaar energieker en bijzonderder: 2017 geproefd, en 2019. Thans de 2021. En wat keken we daar naar uit. Er is dus nog! Gewoonlijk slaan de liefhebbers meteen toe als deze zeldzaamheid vaste Nederlandse grond onder de voeten heeft gekregen.

Bindi is een van de beloftes van Corsica en daarmee eigenlijk ook van Frankrijk. Zijn vermentino Mursaglia is rijk en volzacht als een Rubensvrouw of als elegante Hermitage. Geen snars te maken met die frisse vaak niksige vermentino/rolle uit de Provence, dit is bijkans overdaad. Bloemen, tijm, notig, naar honing geurend, abrikoos, harsachtig en versgeperste, bloemige olie, mondvullend, breed, massa en tegelijkertijd zacht en nergens zwaar. Heerlijke bitters dit oogstjaar. Filigreinzuren. Het zout plakt op je lippen als na een zomerse strandwandeling. 

‘Beheerste kracht, roekeloze weelde, onverslaanbare tactische finesse’ noteerde fan en proefpanellid Nicolaas Klei ooit eens in zijn wijndoorgeefluik Elsevier. In overleg besluiten we de hashtag #ditgaatnietnaardeburen weer nieuw leven in te blazen. Die proeffles drinken we zelf leeg. 
Meer informatie

Oogst 2023 bij Nicolas Mariotti Bindi in Patrimonio

9,5 Zeroïne
Vin de France Rouge ‘L21 Pi Rie’ 2021

Geproefd op 28 juli 2023

Maylis Bernard, de vrouw van Jean-François (‘Fanfan’) Ganevat. Lees meer over zijn onorthodoxe – of juist heel traditionele – manier van wijn maken bij La Croix des Batailles. Enfin, wat hij kan, kan ik ook, dacht zij. Ging aan de slag met pinot noir en….riesling uit de Elzas en smolt deze samen tot één wijn. Gaat als rood door het leven maar oogt zelfs nog lichter dan menige blanc

Onalledaags? Oui. Maar het achteretiket waarschuwt ons al: ‘Je suis un vin vivant, libre, sensible…conventionellement incorrect.’ Waarvan acte. 

Het nerveuze van pinot noir, alerte kersen op een tableau bospaddenstoelen, het rokerige van riesling, een zuchtje exotisch, een mineraalstraal aan zuren. Een zucht marmeladebittertjes. Abrikoos, sinaasappelschil, doorkijk, licht, transparant. 

Onalledaags? Oui, oui, oui. 

Voor wie? Voor wie wel eens wil weten hoe echt goede natuurwijn kan smaken. Maar attentie: voordat je het weet, ben je er aan verslaafd. 
Meer informatie

9+ Domaine Giachino
Vin de Savoie Blanc ‘Monfarina’ 2022

Geproefd op 16 juli 2023

De Savoie, Alpengebied vlak bij de Zwitserse grens (Genève ligt niet ver). Veel kleine wijngaarden die als een lappendeken over de bergen liggen gedrapeerd en deze bewerken is arbeidsintensief. Nu maken de wijnboeren in de Savoie het zichzelf sowieso niet eenvoudig. Hier worden geen makkelijk verkopende internationale druivenvariëteiten aangeplant, maar wordt er gewerkt met druiven die al sinds mensenheugenis het bergklimaat trotseren en luisteren naar namen als roussette, jacquère en mondeuse. 

De ambitie van de plaatselijke wijnmakers is ook niet om er de wereld mee te veroveren. Bijna alles wat er geproduceerd wordt (twee keer zoveel wit als rood), wordt ter plekke geconsumeerd. In de zomer slaan de toeristen al een flinke bres in de voorraad en in de winter maken de wintersporters het staartje wel soldaat. Heel mondjesmaat verdwijnt er weleens iets over de grenzen van de appellation

En dat gaat overigens meestal gepaard met een bezoek van Vinoblesse. Zij doen er zaken met de broers Frédéric en David Giachino. Die koketteren dat zij paard Oguara op de loonlijst hebben. Anders gezegd, hier wordt pur sang bio gewerkt. Met de jacquère (80 procent) en de verdesse. Levert jaar in, jaar uit een speelse, onalledaagse ongerepte bergwijn op. 

Associeert met gletsjerwater van ongerepte hoogtes, waar nog geen sprake is van zure sneeuw. Vol ijspeertjes, ochtenddauw-lychees, peperigheid, witlof met condenspareltjes, ingetogen grapefruit en citroensorbet. We proefden al eerdere oogstjaren van deze sneeuwstorm in een glas en de kou is nog steeds niet uit de lucht. Houden zo. 
Meer informatie

9+ Domaine Pattes Loup Thomas Pico
Chablis ‘Vent d’Anges’ 2020

Geproefd op 13 juli 2023

Thomas Pico in Chablis komt structureel wijn tekort. Populair wereldwijd. Toch is ‘Op is Op’ zijn middlename. Hij maakt alleen wat ie echt goed kan maken. Pico, zo je wilt. 

De Franse wijngidsen schetteren trots en chauvinistisch. En ook elders hebben ze zijn talent ontdekt. Bij Wine Spectator, Robert Parker en driesterrenrestaurants. Bij De Grote Hamersma trouwens ook. We beoordelen, proeven (en drinken) zijn verschillende cuvées al jaren. Eigenlijk al sinds Vinoblesse ’m voor Nederland ontdekte, via zijn eerste proeve van bekwaamheid, destijds de 2013 oogst van deze Pattes Loup. 

Pico weet, van de oude stokken die hij ooit van zijn stokoude opa heeft gekregen, de mooiste chablis te maken. Gunt zijn fruit de druifeigen gisten. Filtert niet, gebruikt niet of nauwelijks sulfiet, voedt op op Oeufs Nomblot, cementen eieren die zorgen voor een langzame vergisting met een heel geleidelijke oxidatie. Proeven doen we ook daarom weer met plezier. Ondanks de hitte van 2020 strak, krak, droog, schoon, mineraal, precies, puntig, smaakpapilreanimerend, wild, kalk en zacht, witlofbitterig en zuren. Dit is chablis, oui oui
Meer informatie

9+ Collestefano
Verdicchio di Matelica 2022

Geproefd op 8 juli 2023

Zo fijn, van die boeren die zonder enige vorm van pretentie het allerbeste maken. 

Neem zo’n heldere, loepzuivere verdicchio van Fabio Marchionni. Volgens Vinoblesse, de ontdekkers van dit lekkers, maakt hij zijn wijn ‘volgens de Duitse school’: klare wijn zonder rafelrandjes, op rvs opgevoed. Also, stimmt und dass gefällt uns. En dat te bedenken dat voor Fabio wijn meer was voor iets erbij naast het graan, de aardbeien en alle andere dingen die een boer zoal verbouwt. 

Inmiddels heeft ie aan zijn repuatie gebouwd en geniet ie wereldfaam met 5 keer 3-sterren in Gambero Rosso en ‘Italy’s best buy of all time’ volgens Decanter, dat fijne wijnblaadje aan de andere kant van de plas. Voor de verandering eens niet uit warme Jesi, je weet wel van die kneuterige amfoorflessen, maar uit het koelere hooggelegen Matelica. 

Warme citroen, zachte verveine, vrolijke veldbloemen, een gemberpepertje, een perzikpartje, kwinkelerende zuren dit jaar, opwekkend en een knisperend ziltig-bittertje na. Fabelhaft!
Meer informatie

9+ Domaine Giacometti
Patrimonio Rosé ‘Cru des Agriate’ 2022

Geproefd op 16 juli 2023

Even de afslag Memory Lane met de familie Hamersma.

Toen wij begin 2008 op Corsica langs de kustlijn van de Golf van Liscia reden, achter de makelaar aan, verzuchtten de kinderen: ‘Ze gaan weer eens een huis kopen…’ Hier klonk duidelijk de verfoeiing in door die zoon- en dochterlief voor een aloude vakantietraditie koesterden. Overal waar wij neerstreken tijdens onze Europese reizen drukten wij ons neus tegen de etalageruit van de plaatselijke huizenverkoper. Om vervolgens onder het slaken van de kreet ‘Moet je kijken wat je hier krijgt voor nog geen twee ton, daar koop je bij ons niet eens een gangkast voor’ een selectie te maken uit het plaatselijke baksteen. 

Aldus kochten wij bijna huizen in de Ardennen, in zeven departementen in Frankrijk en op Ibiza. En nu zouden we toch bijna zeker een afgelegen huis op een Corsicaanse berg met een piepklein privéstrandje (‘pieds dans l’eau’) aanschaffen. Daar zou ik rustig kunnen werken aan boeken en artikelen. Bovendien kon ik dan mooi gaan berichten over wat Corsica op wijngebied te betekenen heeft. 

Geïnspireerd raken door de geur van de maquis, bestaande uit wilde kruiden, struiken en kreupelhout. Wat dieper duiken in de geschiedenis van de wijnproductie van het eiland die al duizenden jaren oud is. Maar die pas in de jaren zestig weer een impuls kreeg toen Franse wijnmakers terugkwamen uit Algerije en zich aan de oostkust van Corsica vestigden om daar voornamelijk internationale druivenrassen aan te planten ten behoeve van massaproductie. Rondrijdend over smalle kustwegen zou ik mij vervolgens verbazen over het feit dat er hier nog totaal geen sprake was van wijntoerisme, terwijl alle randvoorwaarden daarvoor toch aanwezig zijn. 

De schoonheid van het eiland. Grote stranden. Kleine dorpen. Stilstaande tijd. De decoratievrije, liflafloze keuken. Wild. Schapenkaasjes. Charcuterie van Corsicaans varken, een kruising tussen een gewoon varken en een wild zwijn. En natuurlijk de puurheid van de wijngebieden. Eerst zou ik Patrimonio in kaart brengen, zowel stad als de oudste van de negen appellations op het eiland. 

Daar zou ik uitgebreid kennismaken met de ruim dertig, vooral biologisch werkende wijnboeren. Uit hun mond tekende ik dan op dat de introductie van de internationale druivenrassen de lokale producenten gestimuleerd had om lokale, bijna vergeten wijndruiven te herontdekken. Zodat er nu weer levendig wit wordt gemaakt van bianco gentile en eigenwijs rood van morescone, carcajolo negre, nielluccio en sciacarello. Zouden die gecompliceerde namen een grote appreciatie in de weg staan? zou ik dan vragen. 

Om in afwachting van het antwoord proefnotities te maken, bij rood van de lokale held, de niellucciu. Ooit op het eiland aangeplant door de Italianen uit Genua die in hun landjepikperiode Corsica tot aan het eind van de 18e eeuw in bezit hadden. Vermoed wordt dat nielluccio (ook wel niellucciu) verwant is aan de sangiovese. Aan de zuren te proeven zou het mij niet verbazen. Let wel: dat zijn goede zuren. Niet van zuurpruimen. Mooie zuren. De zuren van zure besjes. Van zure kersen. Van beschaduwde braamstruiken ook. Intelligente zuren. Uitdagende zuren. 

We treffen ze nu echter in een rosé waarin ze optrekken met de mineraliteit, peperigheid en knapperigheid van de sciaccarellu, tot ons gebracht door de blije, opgewekte, energieke natuurwijnmakers, broer en zus Simon en Sarah Giacometti. 

Maar kent u die mop van die wijnschrijver die naar Corsica ging om een tweede huis te kopen, zodat hij ook daar kon schrijven? 

Inderdaad, die ging niet. De val van Lehman Brothers datzelfde najaar gecombineerd met mijn daaruit voortvloeiende state of mind plus de waardeloze en vooral kostbare luchtverbinding staken er een stokje voor. Zo gemakkelijk komt een traditie echter niet van mij af en – al zijn de kinderen inmiddels allang en breed het huis uit – we zoeken verder.
Meer informatie

9+ Clos Marie
Pic Saint Loup ‘L’Olivette’ 2021

Geproefd op 28 juli 2023

Volgens de toonaangevende Franse wijngids Bettane + Desseauve ‘benadert Clos Marie de status van de ideale languedocien’. Komt uit de appellation Pic Saint-Loup, het relatieve koele noorden van de Languedoc. Syrah heerst. Wijnmakers Françoise Julien en Christophe Peyrus vormen het schaduwkabinet en fungeren als spindoctors. 

Samen met grenache en cinsault komt de boel in beweging en davert het van het gezonde en onstuimige fruit. Kersen, frambozen, zwarte bessen, bramen, lavendel, tijm. Het is behoorlijk dringen geblazen. En bovendien willen ze van alles tegelijk: zoet, rijp, zonnig, mildzurig, lichtpeperig, frivool en sappig zijn. 

Maar ze tot de orde roepen heeft geen zin. Het zit nu eenmaal in hun karakter. Een van de beste wijnen uit de streek. Maar dat wisten we al: van Bettane + Desseauve.
Meer informatie

9+ San Fereolo
Dogliani Superiore ‘Valdibà’ 2021

Geproefd op 28 juli 2023

Stadsmeisje Nicoletta Bocca uit Milaan trok in 1992 de heuvels van Dogliani in, leeft er inmiddels dertig jaar als kluizenaar en wordt in één adem genoemd met Elisabetta Foradori, la grande dame delle Dolomiti, tevens beschermvrouwe van de teroldegodruif. Dat is ook een puur natuurmens, en net als zij een hoofdrolspeelster in de documentaire Senza Trucco: Le Donne del Vino Naturale. Gaat dat zien, gaat dat zien. En ga dat drinken, ga dat drinken deze wijn. 

Bocca en haar wijnranken. Een beter huwelijk dan menig van mijn vrienden hebben. Dit is dolcetto tot kunst verheven. Zwart serieus fruit, rood monter fruit, zwarte peper, bitters (van cacao en espresso), bessenzuren die plagerig de mond bespelen. Een en ander gehuld in de smeulende nadampen van een klein kampvuurtje. In de kelder komt er echter geen hout aan te pas. Dit is puur natuur, met druifeigen gisten en rijping op de lies in rvs en daarna op fles. Superiore klassieker.
Meer informatie

9+ Château Pech Redon
Languedoc ‘Les Cades’ 2022

Geproefd op 28 juli 2023

In 2008 maakten we kennis en flaneerden we voor het eerst over Les Cades. Inmiddels zijn we dus een stuk verder en we zijn nog steeds niet moe. 

Iedere keer weer beginnen we met plezier aan de promenade langs cinsault, grenache, carignan, mourvèdre en syrah. En dat kwintet raakt steeds meer overtuigd van eigen kunnen Het fruit loopt bijna over de cades, zo wild is ’t weer. Veel, rood, kers en framboos, zuren spatten. Op de kant: balen met kruiderij, drogend in de luwte, lekker veel pepertjes bovendien. Elegantie en doordrinkbaarheid lijken de bestemming in 2022.
Meer informatie 

9+ Domaine de la Ferme Saint-Martin
Beaumes de Venise Rouge ‘Les Terres Jaunes’ 2021

Geproefd op 16 juli 2023

In de zeventiger jaren transformeerde Henk (‘Zal je nooit belazeren’) Nieuwkoop vaderlandse godshuizen tot tapijthallen. Die vele vierkante meters waren vanwege de ontkerkelijking ruimschoots beschikbaar. Onze-Lieve-Heer strafte deze blasfemie af met rode cijfers: exit Henk. 

Maar klaarblijkelijk wordt rode wijn wel gedoogd. Deze zeldzame Beaumes de Venise (inderdaad, berucht geworden door wit gruwelzoet) is tot zichzelf gekomen in wat ooit een 12e-eeuws kapelletje was. Vader en zoon Julien maken hier de dienst uit en hebben volgelingen over de hele wereld. Zij prediken geheelonthouding wat sulfiet betreft, verkondigen het woord van het terroir, respecteren natuur en smaakpapillen van de pure wijngelovige. 

Al eens eerder de 2013, 2015 en 2016 toegezongen: het Lof. 

Thans 2021. Vlezig, behaaglijk donkere kersen. Het smeuïge bittertje van zwarte olijf. Kraakje zwarte peper. Rondom omgeven door garrigue. Wierook (dus toch!) en zoethout. Diepte en zaligheid als door God gezonden was. Aarde (Heilige Grond?). Mildheid. Duistere nis, maar zonder bijbedoelingen. Malse tannines. 

Kaarsje branden. Op tafel zetten, naast de stoofpan met, de inmiddels bijkans verboden, vleselijke lusten. 

Halleluja, prijs de wijn.
Meer informatie

9 Sassara Vini delle Morene
Bardolino ‘Goto’ 2022

Geproefd op 28 juli 2023

Zie ook de Esotico. En dan begrijp je meteen dat je geen middle of the road rood in je glas krijgt. 

Wat een olijkerd en wat een vrolijkerd! Bessenbittertjes-brigade. Kersen-kruiderette. Bosaardbeitjes-zomerkoninkjesdefilé. Trippeltrappel-lekkernij.
Meer informatie 

9 Sassara Vini delle Morene
Veneto ‘Esotico Red Orange wine’ 2022

Geproefd op 28 juli 2023

Serieus spielereitje van de wijnmakers van Monte dei Roari. Zie ook daar. En neem vooral ook even de tijd om de fieldblend waar deze ‘Esotico’ van is gemaakt tot je te nemen. Eerst in droge vorm. Want heb je de fles leeg (en die kans dat dat gebeurt is groot) dan lukt het je waarschijnlijk niet meer. Kortom, nu maar proeven van deze RedOrangewine. 

En wat een vrolijke jubel brengt deze. Mandarijn, appel en rozijn, tijm en rozemarijn, roze grapefruit ontmoet rozebottel, bitterzuurtjes en van een hoge onstuimigheid. Oké, dat hebben we gehad. En dan nu: wat waren de druiven van die fieldblend ook weer?
Meer informatie

9 Ficomontanino
Toscane Rosso ‘Bulgarelli’ 2020

Geproefd op 28 juli 2023

Van storytelling wordt een wijn lekkerder. Tenminste, als de wijn van zichzelf ook al lekker is. Vieze wijn? Dan is een mooi verhaal een vlag op een modderschuit. Enfin, lees mij en oordeel zelf. In eerste instantie over het verhaal. 

Voordat Maria-Sole Gianelli besloot om Cantine Ficomontanino in Chiusi, Zuid-Toscane, op de grens van Umbrie en Lazio, van haar (groot)ouders over te nemen, studeerde zij aan de Universiteit van Slow Food ‘gastronomie en landbouw’. Terug in geboortedorp, toen zelf tussen de ranken, besloot zij het gedachtegoed van de Japanse landbouwfilosoof Masanobu Fukuoka in de praktijk te brengen: een vorm van biologische landbouw die rekening houdt met de natuurlijke vruchtbaarheid van de grond. Schijnt beter te zijn voor de natuur en voor de mens. Wat dat laatste betreft: hij is er zelf ruim 95 mee geworden. En het is niet ondenkbaar dat een glaasje op zijn tijd deel uitmaakte van zijn dieet. Dat dit werd geschonken uit een fles Bulgarelli lijkt mij sterk maar ‘t had hem vast gesmaakt.

Puur natuur sangiovese. Openhartig kersenfruit, direct bessig, fijnzinnige zuren, aardse toets, transparant, dynamisch, doordrinkfactor hoog. We gaan eens even filosoferen wat we erbij gaan eten.
Meer informatie

9 Manoir de la Tête Rouge
Saumur Rouge ‘Bagatelle’ 2021

Geproefd op 28 juli 2023

Olijke, vrolijke, jolige, onbevreesd in het leven staande cabernet franc, afkomstig van vijf verschillende percelen in Saumur. Van een producent die het beste voorheeft met moeder Natuur en de wijndrinker die niet bang is om een fles tot op de bodem leeg te drinken. 

Koel rood fruit, gebrande paprika, donkere bosbesjes uit een roestvrij stalen behuizing. Lachebekkie. En jij ook: als je de prijs ziet. Ondanks een oogstjaar vol uitdagingen (het trio meeldauw-vorst-hagel deed de Loire aan) heerlijk, openhartig en benaderbaar. Sapsaumur.
Meer informatie

9 Le Mas de Bertrand
Saint-Saturnin Rouge ‘Roc & Lune’ 2020

Geproefd op 28 juli 2023

Ooit debuteerde dit domein in DGH met de 2011 oogst. Carignanstokken uit 1890, mind you.  Inmiddels al weer bijna tien jaar verder, en nog steeds alive & kicking. Shotje grenache en syrah als sidekicks. Verrukkelijk, onvermijdelijk rood. 

Fluweel met een haakje. Eigenaar moet bovendien door een bramenstruik zijn gelopen. Garrigue hebben geraakt. En gepicknickt hebben bij een onopgemaakt bedje zwarte bessen. Stoer, krachtig, laurierlagen en flikflakkende zuren. Was het een judoka geweest dan had-ie complimenten ontvangen vanwege zijn grondwerk: aards, paddenstoelen en humus. 

En met dat laatste bedoelen we inderdaad humus en geen hummus. Want dan zit je plots met een mond vol kikkererwten. Trouwens, het is niet ondenkbaar dat beide toch goed met elkaar combineren. Maar eens proberen. 
Meer informatie

Groene wijn: Milieuvriendelijk

Sterwijn: wijnen die uitblinken in prijs-kwaliteit verdienen een ster. De Sterwijnen bestaan in elke prijscategorie.

Een overzicht van alle geselecteerde wijnen van Vinoblesse in de DGH vindt u hier.