Doordat biologische boeren, zoals de tweelingbroers Fasoli (en zonen!) geen kunstmest mogen gebruiken zijn de opbrengsten altijd lager, de wijnen geconcentreerder. In de wijngaard wordt er alles aan gedaan om de stokken zo gezond mogelijk te houden. Zo laten ze bewust onkruid in de wijngaarden groeien, zodat de waterhuishouding van de grond beter gereguleerd wordt.
Enerzijds verdampt er minder water tijdens droog weer, anderzijds komt er minder water bij de stokken als er wel regen valt. Volgens deze theorie is de grond weer gezond als er meer dan 20 soorten onkruid groeien. Hier gaat een aantal jaren overheen.
Volgens biopionnier Amadio schuilt het geheim van goede wijn in uve sane: gezonde, rijpe druiven, in dit geval vooral garganega en ook pinot grigio, trebbiano, corvina . Maar ook in de kelder moet het karakter van de druiven intact blijven. Er wordt niets toegevoegd. Het koolzuur dat tijdens de gisting ontstaat beschermt de wijn. Pas vlak voor de botteling wordt een kleine hoeveelheid zwavel toegevoegd. Basta.
Website: www.fasoligino.com
Soave Borgoletto 2006 en de IGT Liber 2004: 2 bicchieri
Soave Borgoletto 2009: Wijn van het Jaa