Toch een vondst COVID voorjaar 2020: Domaine Bernard Fleuriet & Fils in Menetou-Râtel niet ver van Sancerre. Eigenzinnige, joviale, vrije, biodynamische wijnen op het plezier, op het leven… Begin 2023 kunnen we zoon Mathieu (1982) die de wijnen maakt, complimenteren met de enorme progressie in 2021, jaar met uitdagingen… Niet om hem te paaien maar omdat we dat echt zo vinden. Oogst 2021 is de eerste die DEMETER (biodynamisch) gecertificeerd is. Het recept lijkt simpel (maar is het kennelijk niet, gezien mediocre niveau meeste sancerres): natuurlijk wijngaardbeheer, spontane vergisting (ook soms tweede, de malo) zonder toevoeging sulfiet, opvoeding op kleine houten vaten, foeders, cementen cuves en amfora’s. Hygiënisch werken en druiven wijn laten worden. Pas bij botteling krijgen de wijnen 30mg sulfiet, wijnen worden wel geklaard maar slechts minimaal gefilterd.
Inmiddels heeft La Revue du Vin de France ze ook ontdekt en leveren we ze aan sterrenrestaurants als Merlet, Zoldering, Rijks en andere Amsterdamse hotspots als Domenica, Brasserie van Baerle, Sinck… Op 2022 Menetou-Salon ‘La Vigne au Paul’ Blanc moeten we tot de zomer wachten. Wel 2022 Sancerre Blanc (caillottes, silex en terres blanches), klassiek strak met wit fruit en vuursteentje (silex), rechte rug, fijne zuren, true to type, retrogoed. 2020 Sancerre Blanc Côte de Marloup van perceel (terres blanches, zuidhelling) waar volgens de legende heksen ‘s nachts dans(t)en… Gróte wijn, nog ingetogen, floraal, exotisch, vol-elegant, in zachte kalk landend. Ook al zo lekker: Sancerre Rouge 2021, pinot noir deels op hout gerijpt. Rins zwart fruit, grillé, opwekkende zuren, sap, buitengewoon drinkbaar…
Exploring the Centre Loire (2) Domaine Bernard Fleuriet, Sancerre
October 20, 2023 Jamie Goode
Bernard Fleuriet is one of Sancerre’s most interesting producers in the region, and we met with Matthieu Fleuriet who’s in charge of the cellar. By coincidence, the previous evening we’d ordered a bottle of one of these wines from a restaurant, and been very impressed. So it was nice to be there a day later to see what’s going on.
Tijdens Wine Challenge op Wine Professional 2024 in de prijzen gevallen: De 2022 Menetou-Salon Blanc van Bernard Fleuriet is gekozen tot beste witte wijn! Tijdens de prijsuitreiking kreeg de wijn extra complimenten omdat hij zo natuurlijk geproduceerd is: biodynamisch, zonder toevoegingen en met laag sulfiet. Wij zijn hartstikke trots op en blij mee!