Sluiten
Sluiten

Domaine Courège-Longue

David Sazi

Buzet? Nostalgische AOC, tussen Bordeaux en Toulouse: jaren tachtig kocht iedereen wel eens zo’n aimabele, betrouwbare rode buzet (coöperatie) bij de Hema of DirkIII: Die coop met 160 leden is er nog steeds, ‘vrije’ boeren zijn op de vinger van een hand te tellen.

Opgericht door
David Sazi in 2010
Aan het roer
David Sazi
Bij Vinoblesse sinds
2022
Soort teelt
biologisch, certificaat sinds 2012
Aantal hectares
5,5
Druivenrassen wit
gros manseng, petit manseng
Druivenrassen rood
merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, cabernet cortis

Marc over onze vondst in Buzet:

 

Lastig te vinden in categorie ‘vriendenwijn’, een fijne 100% merlot want meestal oersaai. De biologische 2019 Buzet Rouge Lou Gran Truc van Domaine Courège-Longue biedt wat we zoeken: écht (druivig) fruit, sap, malse rondeur, opwekkend, weinig sulfiet. Plezierwijn! Met dank aan David Sazi, de vrolijke, vrije, kundige wijnmaker.

We ontdekten de wijn juni 2022 op Contrastes het nieuwe beursje in Rodez met enkel biologische Vin Naturel wijnen uit het Zuidwesten.

Buzet en wijnmaker David Sazi

David Sazi heeft 5,5 ha wijngaard in de Buzet, in het historische hart van de AOP:  de hooggelegen terrassen van Buzet-sur-Baïse. Er zijn verschillende bodemtypes: graves: kiezels op klei-zand;  terrefort (rijk aan rode klei), en dichter bij de moederrots rode kiezels (door ijzeroxide) en rougets ijzerhoudende klei. Op het domein staat merlot (2,8 ha), cabernet-sauvignon (1,6 ha), cabernet franc ((1,1 ha), gros manseng (0,1 ha), petit manseng (0,7 ha) en meeldauwrestistente cabernet-cortis (0,7) aangeplant.

Na wat wijnomzwervingen elders in Frankrijk, keert hij in 2010 terug naar Buzet en begint er zijn eigen wijndomein wat hij biologisch bewerkt.  (certificaat sinds 2012). De wijngaard wordt in balans gehouden met compost, kruiden(thee) en onderbegroeiing. De bodem wordt jaarlijks heel licht omgewerkt, om zo de ontwikkeling van het wortelstelsel en de terroir-expressie te bevorderen.

Er wordt handmatig geoogst. De druiven worden ontsteeld, en vergisten (met druifeigen gist) in betonnen cuves. De most blijft 1-3 weken in contact met de schillen. Indien nodig worden de schillen  ondergedompeld (pigéage) of wordt de most over de schillen gegoten (déléstage). Pas na de appelmelkzuurgisting wordt een beetje sulfiet toegevoegd. De druiven worden geperst in een ouderwetse verticale pers (Coq uit 1930).

(Vrij vertaald uit Le Rouge et le Blanc no 138)

 

Opgericht door
David Sazi in 2010
Aan het roer
David Sazi
Bij Vinoblesse sinds
2022
Soort teelt
biologisch, certificaat sinds 2012
Aantal hectares
5,5
Druivenrassen wit
gros manseng, petit manseng
Druivenrassen rood
merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, cabernet cortis