Zo’n 60 wijnen stonden er opgesteld in restaurant De Lage Vuursche, ter gelegenheid van de najaarsproeverij van Vinoblesse. Al meer dan 35 jaar staat het bedrijf van Tjitske Brouwer en Marc Collard bekend om karaktervolle bio- en natuurwijnen. Zij zijn wars van trends en volgen alleen hun eigen smaak. Veel reizen en proeven ligt aan de basis van een rijk gevarieerd assortiment vol grote wijnen van kleine, eigenzinnige domeinen.
Proefnotities Jan van Lissum
Het domein van de familie Fleuriet nabij Sancerre dateert uit 1991 en omvat ruim 200 hectare. 27 hectare bestaat uit wijngaarden, verdeeld over 35 percelen. Het gros daarvan bevindt zich op steile hellingen in de appellatie Sancerre, 3 hectare ligt in Menetou-Salon. De wijngaarden hebben een zuidelijke tot zuidoostelijke oriëntatie en worden gekenmerkt door een grote variatie aan bodemstructuren met caillottes (50%), kalkrijke terres blanches (40%) en silex (10%). De beste percelen bevatten veel schaal- en schelpdierfossielen.
Het wijngoed is sinds 2016 biologisch gecertificeerd en in de wijngaarden hebben ze de biodiversiteit vergroot door fruitbomen tussen de stokken te planten. Met de oogst van 2021 beschikken ze ook over het biodynamische Demeter-certificaat. Om voorbereid te zijn op een verdere klimaatverandering is de familie ook begonnen met wijnbouw op koele, hoog gelegen locaties in de Auvergne. Het gaat om terraspercelen hoog op steile schistehellingen. De wijnen komen tot stand via spontane vergisting en rijpen in kleine houten vaten, foeders, betonnen cuves en amforen.
In 2021 werden ze door Revue de Vin de France tot Wijnmakers van het Jaar uitgeroepen, terwijl ze pas sinds 2016 wijn produceren. De jonge oenologen Maya Sallée en Nicolas Fernandez maken deel uit van een nieuwe generatie wijnmakers die de Cahors een nieuw gezicht geven. Toegankelijke, levendige malbecs met plezierig fruit en frisse zuren nemen de plaats in van de zwarte, stevige, rijpe wijnen van weleer. De acht hectare die het gedreven duo bewerkt bevinden zich aan de rand van een op 340 meter hoogte gelegen kalksteenplateau (Causses). 85% bestaat uit malbec-stokken, daarnaast staat er merlot aangeplant en een aantal witte rassen. De Kimmeridge-bodem geeft de wijnen een mineralige invloed en de toplaag rode klei zorgt voor structuur. Biodynamische teelt en zo beperkt mogelijke ingrepen in de wijnkelder geven de natuurwijnen van Domaine La Calmette een eigentijds en eigenzinnig karakter.
Dit kleine familiedomein in het zuiden van de appellatie Ajaccio is sinds 2006 eigendom van Sebastien Poly, die ervaring opdeed in o.a. Cahors, Nieuw-Zeeland en Tokaj. Hij nam toen 4,5 hectare aan wijngaarden over die in de jaren zestig door zijn grootvader waren aangeplant op noordelijk georiënteerde hellingen. Het jaar daarop plantte hij 3 hectare bij. De bodem bestaat uit graniet met kalk en zand. Poly bewerkt zijn wijngaarden inmiddels biodynamisch. De productie is beperkt tot vier à vijf eigenzinnige wijnen met een vin nature-achtig karakter; hout komt er niet aan te pas. De vraag naar de in totaal zo’n 15.000 flessen per jaar is zo groot, dat Poly de verkoop telkens beperkt tot kleine aantallen flessen, verspreid over de jaren.
Bron: De Proefkrant oktober 2024: Lees hier het hele artikel met de proefnotities.