De bekendste witte wijn uit de Marken is Verdicchio dei Castelli di Jesi van de inheemse verdicchio rond Jesi. Er zijn pretentieloze niemendalletjes bij, maar ook op zware fles gebottelde peperdure prestigewijnen, vaak fors van alcohol want van (veelal) laat geoogste druiven. Wij zoeken het wat hogerop…
Meer landinwaarts, in de hoogte, bij Matelica, wordt van dezelfde druif nog iets interessanters gemaakt. U raadt het al (soms vertoont zelfs de Italiaanse wijnwetgeving logica): de verdicchio di matelica. Mineraliger, geuriger, verfijnder vaak. Wij vielen voor die van (biologische, 4 ha) Azienda Collestefano. Eigenaar, oenoloog Fabio Marchionni leerde de kneepjes van het vak in Duitsland en houdt het leven weldadig simpel door maar één wijn te maken. Zijn credo: schone, biologisch geteelde druiven, schone, bijna pietluttige (Duitse school) vinificatie op roestvrijstaal om tot een loepzuivere, kraakheldere, precieze witte wijn te komen. Dat lukt Fabio heel aardig. Al vier keer begeerde tre bicchieri Gambero Rosso. Decanter: ‘Italy’s best buy-wine of all time, unbelievable quality for the price’.
Ook met grote regelmaat geschonken bij 1,2 en 3-sterrenrestaurants…. want perfect passend bij spannende, verfijnde visgerechten.
‘Italy’s best buy-wine of all time, unbelievable quality for the price’.
Al vier keer begeerde tre bicchieri.