Uit de Alt Penedès, het zuiden van Catalunya, de duurzaam geproduceerde wijnen van vader en zonen Suriol, een van de maar drie biologisch werkende bedrijven dat uitsluitend van eigen druiven cava maakt. De bodega ligt in het gehucht (20 inwoners) Gabruac.
De familie woont en werkt in het Castell, een oud (bepaalde stukken uit 11e eeuw) enorm landhuis, waarin je als logé voortdurend de weg kwijtraakt. Ze doen veel aan enoturisme: rondleidingen, proeverijen, lunches en diners, de hele familie werkt mee. Papa Francesc (1959), spreekt ook Frans, want hij -scheikundig ingenieur van origine- is oenologie aan universiteit van Montpellier gaan studeren om zelf ook cava en wijn te kunnen maken. Zijn vader en grootvader teelden alleen druiven. In 1992 al besluit hij om biologisch te gaan werken in de wijngaard en chemie (zijn vak…) uit de kelder te weren. Vanaf 1998 is alles gecertificeerd.
Zoals gezegd is wijnbouw is strikt en strikt biologisch, water (schaars hier), glas en karton worden gerecycled. De wijngeschiedenis gaat hier terug tot de 12e eeuw. De ligging op 300m hoogte, de nabijheid van zowel de riviertjes Foix en Anoia als de Méditerranée maken samen met de bodem die veel kalk en gips bevat, het hier tot een uitgelezen plekje voor het maken van kwaliteitswijnen. Met name witte en mousserende. In de smetteloze, moderne kelder een pneumatische pers, temperatuurcontrole, roestvrijstaal en houten vaten. Maar geen medicijnkastje van de oenoloog…. Die heeft hier ook helemaal niets te zoeken, want vader Francesc en zoon Assis (nu de wijnmaker, sinds 2005 bij bedrijf) zijn het zelf….