We kennen António Lopes Ribeiro en Sara Dionísio al vanaf het begin (2000) van hun levensproject Casa de Mouraz in de Dão-streek. Ze kwamen zelfs helemaal naar Baarn toe om hun wijnen onder onze aandacht te brengen. Deze moesten toen nog duidelijk een eigen stijl en definitie vinden, we wachtten, en proefden, volgden de wijnen regelmatig. In 2014 gingen we overstag: prachtige, authentieke, karaktervolle en uitermate verteerbare wijnen van biodynamisch geteelde autochtone druiven. Wijnen van de hoogste cagerorie: energiek maar rustig. Portugal in zijn meest zuivere expressie, onweerstaanbaar anders dan anders.
Casa de Mouraz ligt in het hart van de Dão, een historische, heuvelachtige, en relatief groene (cool climate) wijnstreek in het midden van Portugal. In de 12e eeuw bouwden Cisterciënzer monniken het klooster van San Pedro de Mouraz. Zij ontwikkelden er de land- en wijnbouw. Zoals monniken dat doen, alleen op de proefondervindelijk bewezen beste perceeltjes. Ook op Casa de Mouraz legio verschillende kleine akkertjes. De meeste al door de ouders van António biologisch bewerkt. Ze wisten gelukkig niet beter… Louter authentiek Portugese druiven hier. Voor rood o.a. touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro, jaen en agua-santa. Voor wit: malvasia fina, bical, cerceal branco, encruzado en alvarinho (die we ook uit Spaanse Rias Baixas kennen). Wijnbezoek hier (Marc was er in 2014 tijdens de oogst) werkt wijngeestverruimend…!
Het zijn vooral de terroir-verschillen die het koppel inspireren. Klei, veel graniet, zuidelijke expositie, westelijke, oostelijke… Ene perceel ligt op 150 m hoogte, ander juist op 400m. Daar vind je pijnbomen, verderop juist kurkeiken die wijngaarden omzomen. Soms is er een riviertje dat de hellingen doorklieft. Niet voor niets zijn ze lid van het prestigieuze biodynamische genootschap Renaissance des Appellations net zoals – van onze producenten- Deux Anes, Roquefort, La Louvetrie, Roari, Tempé, Dettori, Sablonnettes, Nicoletta Bocca, Monte de Roari en beroemdheden als Domaine Leflaive en Lalou Bize-Leroy.
Casa de Mouraz werd eind oktober 2017 zwaar getroffen door de wekenlang durende bosbranden, Sara Dionisio : “50% van de wijngaarden, het ouderlijk huis van Antonio en een groot gedeelte van de opslag is in rook opgegaan. De enige plek die gespaard is gebleven is de wijnkelder. Gelukkig is er niemand van ons gezin getroffen! We zijn het meest geholpen als de mensen in onze wijnen blijven geloven, ze blijven kopen en blijven drinken.” Doen we, Sara….!
Jancis Robinson over de bosbrand: lees verder