Het modern-klassieke succesverhaal van de afgestudeerde zoon die papa overhaalt de coöperatie te verlaten om zelf wijn te gaan maken.
Het bijzondere is dat Laurent Combier in 1989 debuteert met een al twintig jaar (!) op biologische wijze onderhouden wijngaard, een godsgeschenk. Kerngezonde syrah-stokken –met lage opbrengsten- nog nooit door kunstmest, insecticide of oogstmachine mishandeld. Als je met Laurent door zijn wijngaarden wandelt, zie je het gewoon. Daar hangen geen druiven. Dat zijn vruchten. Met zijn eerste oogst 1990 promoveert hij rechtstreeks naar de eredivisie van de noordelijke Rhône. Scoort hoog op de syrah-olympiade van Gault/Millau en is dé ontdekking van de Revue de Vin de France. Zijn 1992 is de eerste biologische wijn bij Vinoblesse, voor het eerst proefden we een wijn met fruit, wezenlijk anders dan een fruitige wijn…. Anno 2023 hoort biopionnier Combier tot het selecte groepje vedetten dat volgens sommigen misschien wel de mooiste rode wijnen ter wereld maakt namelijk: syrah uit de Noordelijke Rhône… Stijl Combier voor zowel rood als (onderschat!) wit: zacht, puur op het fruit, comfortabel , voluptueus. Laurent (59 nu) is zijn eigenhandig opgebouwd domein – bekroond met 2 sterren in Le Guide des Meilleurs Vins de France- geleidelijk over aan het dragen aan fils David (kelder) en Julien (wijngaarden). De ongekroonde koning der crozes zelf is nu bezig de hele appellation Crozes ‘biologisch’ te krijgen, de machtige coöperatie van Tain is al om, nu nog een paar conservatieve kleine producenten zo ver krijgen….
P.S. sinds 2002 maakt hij met twee wijnkompanen onder de naam Le Trio Infernal ook wijn in Priorat (Spanje). Peperduur spul. Dan vallen de prijzen voor zijn crozes toch weer mee….