Zo’n 30 km ten noordoosten van ‘ons aller’ Chateau Lastours bij L’Isle sur Tarn, komen we op een kalkrijk plateau (300m hoog) in het noordelijkste deel van (AOP) Gaillac bij Domaine Gayard, al 500 jaar in het bezit van gelijknamige familie.
Zo’n 30 km ten noordoosten van ‘ons aller’ Chateau Lastours bij L’Isle sur Tarn, komen we op een kalkrijk plateau (300m hoog) in het noordelijkste deel van (AOP) Gaillac bij Domaine Gayard, al 500 jaar in het bezit van gelijknamige familie. Het is zoals de meeste domeinen daar een met wijngaarden, bossen, mais- en graanvelden. Rond 1950 begint Maurice Gayrard als een van de eersten in Gaillac zelf zijn wijnen te bottelen, goede zet, jaren van voorspoed volgen totdat begin jaren negentig de streek in een wijncrisis belandt en de familie het wijzer acht zich op mais en granen te richten, de wijnen maar weer in bulk te verkopen.
Met de komst van de jonge Pierre Fabre (zijn oma, de laatste Gayrard want enig kind, trouwde met een Fabre) en levensgezellin Laure in 2013 gaat het roer om. Wijngaarden worden bio (gecertificeerd van oogst 2020) geherstructureerd, oude streekrassen als mauzac, loin de l’oeil, braucol, prunelard bijgeplant, sinds 2019 wordt 100% biodynamisch gewerkt (label Demeter volgt in 2022). In de kelder gaat alles natuurlijk (natuurlijk): druifeigen gisten, lage sulfietgehaltes, geen oenologische strapatsen of toevoegingen, behalve dan iets sulfiet indien nodig. Opvoeding vooral op kleine cementen cuves, een enkele wijn op houten vaten of rvs.
De meeste wijnen gaan als IGP Côtes du Tarn door het leven gaan, ook al mogen ze ook Gaillac op hun visitekaartje zetten omdat de reglementering van de AOP een grote verscheidenheid aan druivensoorten (en bodemtypes) toelaat: van regionale braucol tot cabernet sauvignon van autochtone loin de l’oeil tot alom aanwezige sauvignon, welke het bij Gayrard (kalkgrond) met wat schilinweking geweldig goed doet.
Fijn bezoek en déjeuner sur l’herbe daar snikheet juni 2022….