De familie Vieules bewerkt al sinds begin negentiende eeuw grond in Villeneuve-sur-Vere, een gehuchtje tussen Albi en Cordes in het noordoosten van de appellation. De over-overgrootvader van huidige eigenaar Matthieu was de eerste die vlak na de eerste wereldwereldoorlog naast de graanakkers, wijngaarden aanplantte. Zijn naam: Philémon
De familie Vieules bewerkt al sinds begin negentiende eeuw grond in Villeneuve-sur-Vere, een gehuchtje tussen Albi en Cordes in het noordoosten van de appellation. De over-overgrootvader van huidige eigenaar Matthieu was de eerste die vlak na de eerste wereldwereldoorlog naast de graanakkers, wijngaarden aanplantte. Zijn naam: Philémon. Mathieu en eega Stéphanie converteerden eerst de graan, mais- en zonnebloemvelden (2004), daarna de wijngaard (2010) naar biologische teelt, keurmerk ; het serieuze, secure Nature et Progres. Inmiddels grazen er ook schapen, staan er truffeleiken, veldjes met peulvruchten, bosschages, alles omwille van een goed en evenwichtig ecosysteem.
De wijnstokken worden doelbewust ouderwets en gobelet gesnoeid, als kleine, losstaande struikjes zodat er geen evenwicht verstorende ijzerdraad nodig is om de stokken te ondersteunen en onderling te verbinden. Alle wijnen zijn van één (autochtone) druivensoort gemaakt, naast braucol, duras, loin de l’œil en mauzac, ook ondenc en de ‘vergeten’ prunelard en jurançon noir. En voor de rosé: gamay.
Ook Mathieu opteert voor zo natuurlijk mogelijk, nul komma niks toevoegen, behalve hier echt minimale (<10mg) beetje sulfiet. Voor snelle bestellers (er is niet heel veel van): de zalige, aanstekelijk frisse, spontane Gaillac Rosé 2021 van 100% (direct geperste) gamay. Belangrijkste wijn is de Gaillac Blanc Perlé 2021 (100% loin de l’œil). Klassieke appellation van Gaillac, vergelijk het met Muscadet-sur-Lie: het natuurlijk, door gisting ontstane koolzuur wordt bewaard omwille van de frisheid en energie. Beschermt bovendien Overigens is dat koolzuur nauwelijks proefbaar. Heerlijk glas, crispy, opwekkend, mineraal, lavend verslavend. Apéro, of bij mosselen, ceviche van zeebaars…, ook verkwikkend ‘s avonds bij (ver)late thuiskomst… Amper 11.5˚.