Sluiten
Sluiten

Terre des Chardons

Jérôme Chardon

Herintreders: de onweerstaanbaar vriendelijke wijnen van Terre des Chardons bij Bellegarde in Costières de Nîmes, appellation op kruispunt Rhône, Languedoc en Provence, die daardoor niet goed weet onder welke vlag te varen. De oude (toen jonge) Grieken en later Romeinen maakten hier al wijn en olijfolie…

Aan het roer
Jérôme Chardon
Soort teelt
Biodynamisch
Certificaat
Ecocert, Demeter

Like a rolling stone...

Op een mooie (tweede) Pinksterdag er langs nadat propriétaire Jérôme Chardon op beurs in Angers ons zijn wijnen had laten proeven. Die intrigeerden.

Demeter sinds 2002

In de 9ha biodynamisch bewerkte wijngaarden (Demeter sinds 2002) valt oog op de alom aanwezige rosse siliciumrijke galets roulés (rolkeien, rolling stones) met daaronder lichte, filtrerende bodem waarin wortels diep kunnen gaan op zoek naar water. Helft grond is bestemd voor olijfbomen, fruitbomen en seizoengroentes, als we aankomen worden kratjes vol glanzende, nét geplukte courgettes uitgeladen. De equipe van de groente doet ook de wijngaarden, ze kennen er elke stok, elke kei, en zijn direct beschikbaar als het plukmoment daar is, er hoeft niet te worden gewacht op ingehuurde ploeg plukkers.

Clairette de Bellegarde, historische appellation voor wit

2021 Clairette de Bellegarde, unieke (maar 6ha, meeste van coöperatie), historische (1947) appellation voor wit. Chardon laat zijn clairette nog twee jaar rijpen op fles. Goudgroen, fijne geur van perzik, appeltjes, bloesem, wat toast, zacht en opwekkend van smaak. 2023 Costières de Nîmes Rouge Bien Luné, (grenache 60%, syrah 30%, cinsault 10%, op cement) goed gemutst glas met wonderbaarlijk intense expressie in de geur, gepaard aan weldadig zachtfris, delicaat mondgevoel. Moeilijk nee zeggen. 2022 Costières de Nîmes Rouge Marginal (80% syrah, 20% grenache) doet afdwalen naar Noordelijke Rhône, maar dan net iets voller, warmer, aroma’s van zwarte truffel, gebrande koffie, teer, zachte zuren en tannines, finesse. Ook fijne, zachte, geurige Huile d’Olive de Nîmes Extra Vierge (50 cl/p.fl) van picholine en wat négrette. Verschil met Italiaanse en Spaanse olie? Jérôme: dat zit hem vooral in moment van plukken: Italianen doen dat groen, tikje onrijp; Fransen precies rijp; in Spanje is juist overrijp usance.

Aan het roer
Jérôme Chardon
Soort teelt
Biodynamisch