De even modeste als begeesterde einzelganger Heiner Sauer leerden we in 2002 kennen via zijn Spaanse wijnen (Bodegas Palmera) uit Utiel-Requena. Maar de basis ligt in zijn heimat Pfalz, waar hij biologisch al langer heerlijke wijnen, op het fruit en sap maakt. Anno 2020: 3 Trauben in Gault/Millau; 2½ ster in Vinum.
In de Elzas, even terug naar boven, de grens over en we komen in de Pfalz. Het (relatief warme) klimaat, de kwaliteit van de grond, veel druivensoorten, de techniek: legio overeenkomsten met de Elzas. Alleen de prijzen liggen voor een zelfde kwaliteit veel lager. Nog een verschil (althans bij Sauer): er worden alleen gezonde druiven gebruikt…. Alle druiven aangetast door al dan niet edele rot worden hier systematisch vooraf verwijderd. Dat is in de Elzas (zelfs bij topproducenten) wel anders. Gevolg: heldere, schone aromatische wijnen.
Heiner Sauer (1957) komt uit een oud wijnbouwersgeslacht. In 1974 komt hij er alleen voor te staan als papa, die de wijn in bulk verkocht, overlijdt. De jonge Heiner gaat op andere wijngoederen werken en loopt stages om straks zelf aan de slag te kunnen. Uit ideologische overwegingen opteert hij voor biologische wijnbouw en brengt dat vanaf 1987 op het 17 ha tellende wijngoed, dat maar 25 km van de Franse grens ligt, ook in de praktijk. Hier spreekt men van ecologische wijnbouw, misschien wel een juistere benaming. De hellingen worden tegen wind en regen beschut door het omliggende Haardtgebergte. Het idyllische dorpje Gleisweiler (waar de riesling vandaan komt) is het warmste plekje van heel Duitsland, er groeien palmen, bananenplanten, cipressen… De bodem is gevarieerd, er zijn percelen met zware kalk/klei. Maar ook leem en lichte (snel opwarmende) zandgrond komt voor. Gras, veldbloemen en onkruid zorgen samen met de rondfladderende insecten voor een subtiel ecosysteem tussen de ranken. In de kelder gaan het goede van oude tradities (zoals opvoeding op ademende grote houten foeders) en dat van moderne kennis en apparatuur (gisting op roestvrij staal) hand in hand. In principe wordt zo weinig mogelijk ingegrepen, de toevoeging van zwavel is minimaal, de filtering zo licht mogelijk.
De wijnen: een reeks rieslingen, van verschillende wijngaarden en potentieel/kwaliteit. Er zijn ausleses, spätleses, kabinett- en gewone qualitätsweine. Bijvoorbeeld de Nußdorfer Herrenberg kabinett trocken van lichte leem/leisteenbodem. En de ‘Palatina Cana’, qualitätswein trocken, een blend van meerdere druiven. Net als in de Elzas vertoont de prijslijst overeenkomst met die van een afhaalchinees, ruim dertig wijnen… Met weissburgunder, grauburgunder, gewürztraminer (met umlaut in Duitsland…), spätburgunder, portugieser, uiteraard weer in diverse kwaliteiten. Opmerkelijk is de van het fruit barstende rode St. Laurent te vergelijken met een (heel) goede rode loire.
Het biodynamische kwarts- of 501-preparaat moet in het licht worden bewaard…
Oktober 2015: Herbstreise Pfalz-Elzas-Pfalz
Eerste stop: Heiner Sauer in het ‘warme’ zuiden van de Pfalz, Autobahn tot aan Landau dicteert de navigatie, maar na meermalen Stau door wegwerkzaamheden, nemen we 20 km eerder een Ausfahrt voor nog een slingerstukjeWeinstraße. Lees verder