Zojuist binnengekomen: Pattes Loup 2022 Chablis Vent d’Anges en 2020 Premier Cru Beauregard en Butteaux. We proefden ze eerder van vat op het domein en afgelopen week op de salon Le Vin de mes Amis in Montpellier.
2022 Chablis Vent d’Anges
Mooi open, citrus, floraal. Fijn wit fruit, zacht en gul, met een frisse hint van abrikoos in de afdronk. Eleganter dan 2021. 80% cuve 20% in barriques, twee winters rijping sur lie. Gebotteld met 20 mg SO₂ totaal, waarvan 10 mg vrij. Meer informatie.
2020 Chablis Premier Cru Beauregard
Open geur, citrus, amandelen en groene kruiden. Fris, zacht en verfijnd. Heerlijk, un régal. Gebotteld in juni 2024. Lees verder. Meer informatie.
2020 Chablis Premier Cru Butteaux
Kruidig, amandelen, citrus, abrikoos. Tegelijkertijd rijp, fris, met iets groens. Complex, intens, rijk en mineraal, met levendige zuren. Lange afdronk met bijna een zilte toets.
De wijngaard is zuidoostelijk georiënteerd. 2 september geoogst en precies vier jaar later in september 2024 gebotteld. Meer informatie
2022 Chablis Vent d’Anges is nu te bestellen. Voor de premier crus kunt u via het formulier aangeven waarin u geïnteresseerd bent.
Thomas Pico over 2020
“2020 is schoon en precies, met een goede zuurbalans. Het is ook een warm jaar, maar door de lange opvoeding komt de mineraliteit van Chablis beter naar voren.”
Thomas over 2024 op het domein Pattes Loup:
“2022 was een zonnig, warm jaar, maar door de lange élevage heeft de wijn een mooie fraîcheur behouden. De premiers crus rijpen nu vier jaar op de fijne lie, waardoor de typiciteit van Chablis wordt versterkt en die van de Chardonnay niet domineert.
Dit jaar verkopen we Chablis 2022, Butteaux 2020 en Beauregard 2020. Het zijn twee warme jaargangen, maar de wijnen verbazen me door hun frisheid en complexiteit.
2024 was een moeilijk jaar. We hebben bijna drie keer zoveel regen gehad als normaal (1600 mm, terwijl het gemiddelde 650 mm is). We waren continu bezig onze oogst te beschermen, maar door meeldauw, vorst en coulure hebben we 80% van de oogst verloren.
Ondanks deze tegenslag hebben we nooit getwijfeld om biologisch te blijven werken. Wij behoren tot de wijnboeren die dat al twintig jaar met overtuiging doen, en daar plukken we nu de vruchten van. Biologische wijnbouw in Chablis heeft op sociale media veel kritiek gekregen, maar ondanks die druk blijven wij trouw aan onze ethiek. We hadden kunnen kiezen voor zekerheid en gemak, maar hebben vastgehouden aan onze idealen.
De moraal van ons team is sterk, ze hebben de moed erin gehouden en zijn elkaar niet afgevallen. We zijn blij en trots dat onze inspanningen zijn beloond met een vermelding in de Guide Vert van La Revue du Vin de France. Laten we hopen dat 2025 ons gunstig gezind is en dat we dit positieve gevoel kunnen vasthouden.
In 2025 zijn we twintig jaar biologisch gecertificeerd, en zolang heeft onze wijngaard geen enkele chemische behandeling gezien. Sinds 2021 zijn we in omschakeling naar het Demeter-certificaat.
We blijven actief met ons agroforestière-project: er staan bomen tussen de wijnranken en rondom het perceel Vaudelune hebben we verschillende soorten hagen geplant. We hebben 1,7 ha wijngaard gerooid om 180 bomen te planten, met onder andere als doel meer vogels aan te trekken.
Samen met Sylvain Gillot, een bevriende veehouder, zijn we begonnen aan een ecobegrazingsproject (écopâturage), waarbij dieren worden ingezet voor duurzaam landschapsbeheer. Daarnaast hebben we tuinbonen, radijs en klaver gezaaid en maken we onze eigen biodynamische compost. De mest halen we bij lokale veehouders en laten we composteren met biodynamische preparaten. We hebben nu zonnepanelen, waardoor we zelfvoorzienend zijn in onze energievoorziening.
Onze chef de culture, die vanaf zijn 16e bij ons werkte, heeft na acht jaar voor een nieuwe uitdaging gekozen. In zijn plaats zijn er twee nieuwe medewerkers gekomen: een ploegbaas en een tractorchauffeur. We overwegen met de nieuwkomers om een nieuwe enjambeur aan te schaffen.
De oogst van 2024 duurde acht dagen, tegenover 19 dagen in 2023. We zijn dankbaar dat we elk jaar met hetzelfde team vendangeurs mogen werken – we zullen ze voor geen goud inruilen voor een machine.”
Vergeet niet om ons op Instagram te volgen: @pattesloup
Was getekend,
Thomas Pico.
William Kellly over 2020 Chablis:
The 2020 vintage is a great success for Chablis and the greater Auxerrois. Despite a warm, dry summer and an early harvest, the wines are impressively chiseled and classic in profile, much like their Côte de Beaune counterparts. As in the Côte d’Or, a clement winter and spring precipitated early budbreak and flowering, setting the stage for an early harvest. Fruit set was successful and yields correspondingly high, and Chablis was particularly favored by appreciable early August rainfall that helped to mitigate hydric stress and produce more balanced wines. Less rich than the dramatic, textural 2019s yet more concentrated and precise than the somewhat open-knit 2018s, it’s hard to find obvious analogies for the 2020 vintage, but the quality of the wines is undeniable. At this early stage, 2020 would appear to be the finest Chablis vintage since 2017, though the 2019 vintage did produce some immensely compelling wines in its singular style.
William Kelly over 2022 Chablis
By farming thoughtfully and picking at the right time, ideally by hand, and by working reductively in the cellar, Chablis’s best producers have still managed to produce wines with a classically Chablisen accent in 2022, albeit in a richer-than-usual register. Overall, however, it is clear that climate is changing faster than viticulture, and some of the region’s wines in the 2022 vintage are so fruity and unctuous that readers looking for familiar flavors will need to recalibrate their expectations. As the region’s identity evolves, it’s ever harder to find analogies with historic vintages: at their best, the 2022s resemble a slightly more giving version of the 2020s, and at their less compelling, they combine the open-knit, soft style of 2018 with the sweet fruit and mid-palate fat of a year such as 2015—though without its underlying structure.